Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

ΦΙΑΣΚΟ...Άλλο ΚΡΗΤΗ κι άλλο ΧΙΟΣ!! Δεν κηρύσσεται πυρόπληκτη η ΧΙΟΣ.

Νέο χαστούκι, στους πυρόπηκτους κατοίκους της Χίου αποκαλύπτεται μετά την υπ’ αριθμ 5337 επερώτηση που κατέθεσαν στις 20.12.2012 προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ναυτιλίας και Αιγαίου, Εσωτερικών με θέμα «Αποκατάσταση πληγεισών περιοχών και ανασυγκρότηση της Χίου» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ε. Αποστόλου (Εύβοιας),  Γ. Ζερδελή (Λέσβου), Α. Καλογερή (Σάμου).

Ενώ, σχετικά με την κήρυξη της Χίου ως πυρόπληκτης αναφέρεται ότι «Σχετικά με την Πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 18 Αυγούστου στο Δήμο Χίου η ΥΑΣ (Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων) μας ενημέρωσε ότι δεν προκύπτουν εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια και δεν μπορεί να εντάξει, σύμφωνα με το Νόμο το Δήμο Χίου στα προγράμματα αποκατάστασης ζημιών του Υπουργείου» 
 

Με αυτή την απάντηση πληροφορούμαστε ότι οι περιοχές που κάηκαν  δεν πρόκειται να κηρυχτούν πυρόπληκτες παρά την βιβλική καταστροφή που έπληξε το νησί. 

Εδώ θυμίζουμε τις ανακοινώσεις των τοπικών και άλλων βουλευτών για το θέμα,  το παράδειγμα του Βιάνου στη Κρήτη (παρότι εκεί οι ζημιές ήταν σημαντικά μικρότερες) αλλά κυρίως ότι η σχετική νομοθεσία που εντάσσει περιοχές που υπόκεινται σε φυσικές καταστροφές ως πυρόπληκτες  έχει δεχθεί από το 1978 που ψηφίστηκε περισσότερες από 180 τροποποίησης γεγονός που καταδεικνύει ότι η κήρυξη μιας περιοχής ως πυρόπληκτης ήταν και εξακολουθεί να είναι πρωτίστως πολιτική απόφαση η οποία σε ότι μας αφορά προφανώς δεν υπήρξε.