Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΥΡΓΟΥΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ : ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 21/9/2012
                                                                                
Η πύρινη λαίλαπα του Αυγούστου μπορεί να προξένησε μεγάλες καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον και στην αγροτική παραγωγή δεν εξαφάνισε όμως τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της Χίου

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 18 Αυγούστου και που για τέσσερις ημέρες συνεχώς κατάκαψε ανενόχλητη μεγάλες δασικές, αγροτικές εκτάσεις στο νησί μας, την πανέμορφη Χίο,  και προξένησε μεγάλη βλάβη στον τουρισμό. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία,  Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών (EFFIS), κάηκαν 145.890 στρέμματα η σύνθεση των οποίων ήταν:
α) Το 7,99% δάση πλατύφυλλων.
β) Το 16,05% βλάστηση σκληρόφυλλων.
γ) Το 19,8% θαμνώδεις εκτάσεις.
δ) Το 30,02% διάφορες φυτικές περιοχές.
ε) Το 26,14% αγροτικές εκτάσεις.

Τα αποτελέσματα της πυρκαγιάς θα επηρεάσουν αφενός δυσμενώς το φυσικό περιβάλλον αλλά και τις αγροτικές, κτηνοτροφικές παραγωγικές δυνάμεις της Χίου.
Σύμφωνα με τα πρώρα στοιχεία  επλήγησαν έντεκα από τους είκοσι συνεταιρισμούς της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Η πυρκαγιά γύρω από την περιοχή Πυργί κατέστρεψε περίπου το 25% της παραγωγής. Ορισμένοι παραγωγοί μαστίχας στο Πυργί έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. 
Σημαντικές ζημιές υπέστησαν και οι ελαιώνες στο νότιο τμήμα του νησιού.
Σοβαρά προβλήματα έχουν προκύψει στη μελισσοκομία , όχι μόνο γιατί κάηκαν 3.000 κυψέλες που απέδιδαν το 60% της παραγωγής μελιού,  αλλά και γιατί καταστράφηκαν πολλά τα «βοσκοτόπια».
Η κτηνοτροφία έχασε τα 2/3 των βοσκοτόπων της και αντιμετωπίζει πρόβλημα ζωοτροφών.
Ο τουρισμός, αν και ήταν  το τέλος της περιόδου,  έχει και αυτός τις δικές του απώλειες, τα αποτελέσματα όμως θα φανούν τα επόμενα χρόνια.

Το μέγεθος της καταστροφής και οι μακροχρόνιες συνέπειες στο περιβάλλον και στην οικονομία, δηλαδή στους ανθρώπους που εργάζονται στη γη και στις υπηρεσίες, δεν είναι δυνατόν ούτε να καταγραφούν ούτε να προβλεφθούν με ακρίβεια, όμως θα είναι σημαντικές,  αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα και αν δεν χαραχθεί  μακροχρόνια πολιτική από της πολιτεία για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση του δασικού και του αγροτικού περιβάλλοντος.
Δυστυχώς, διαπιστώνοντας κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς την κακή οργάνωση των υπηρεσιών και την έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού πυρασφάλειας,  δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι η πολιτεία θα κάνει το χρέος της. Ωστόσο θα διεκδικήσουμε από την πολιτεία μέτρα προστασίας των παραγωγών και αποκατάστασης των ζημιών, και παράλληλα θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να τονώσουμε την οικονομία του νησιού και να συμβάλλουμε στην προβολή του. Η Χίος εξακολουθεί, παρά τα προβλήματα που προξένησε η πυρκαγιά, να διαθέτει σημαντικά φυσικά, τουριστικά  και πολιτιστικά αποθέματα.

Μέτρα που προτείνουμε:
1.       Ανακουφιστικά μέτρα για τους παραγωγούς μαστίχας, μελισσοκόμους, κτηνοτρόφους χωρίς αποκλεισμούς (αποζημιώσεις, ρυθμίσεις δανείων κ.λπ)
2.       Τη στήριξη της πρωτοβουλίας για την εγγραφή της μαστίχας Χίου ως πολιτισμικού αγαθού στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
3.       Την προβολή και προώθηση προϊόντων που έχουν ως συστατικό τους τη μαστίχα με εκδηλώσεις και με όλα τα επικοινωνιακά μέσα (ΜΜΕ, Ενημερωτικά φυλλάδια κ.λπ)
4.       Προβολή της Χίου ως τουριστικού τόπου προβάλλοντας την ιστορία, τις παραδόσεις, τον πολιτισμό, το φυσικό περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα, την τοπική  «κουζίνα» κ.λπ.
5.       Αντιδιαβρωτικά και Αντιπλημμυρικά έργα για τη διατήρηση του εδάφους και μέτρα προστασίας από το βόσκηση.
6.       Προμήθεια ζωοτροφών σε κτηνοτρόφους.
7.       Αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού και των τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Οι Φίλοι της Φύσης  και  ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου, συμπαραστέκονται στους Χιώτες συμπολίτες μας, που ήταν και οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης μας, και θα συνεργαστεί  με το Σύλλογο Πυργούσων  Αττικής «ΤΟ ΠΥΡΓΙ ΧΙΟΥ» για να παρθούν τα ανωτέρω μέτρα και να προβληθεί το νησί, το οποίο παρά τα σοβαρά προβλήματα που προξένησε η πυρκαγιά, διαθέτει σημαντικούς φυσικούς, ιστορικούς  και πολιτιστικούς πόρους.

Μαρία Μπρή – Παπαμακάριου                                                                      
Πρόεδρος – Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Πυργούσων Χίου «ΤΟ ΠΥΡΓΙ ΧΙΟΥ», Χίου 33, 12461 Χαϊδάρι,    kyriakipapamakariou@yahoo.gr                        

Κώστας Φωτεινάκης
Πρόεδρος των Φίλων της  Φύσης και του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου, Θερμοπυλών 92, 12461, Χαϊδάρι, xpolis@gmail.com