Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2012

ΧΙΟΣ : Ή ΣΤΡΑΒΟΣ είναι ο ΓΙΑΛΟΣ ή ΣΤΡΑΒΑ ΑΡΜΕΝΙΖΟΥΜΕ...!!!!


Οι Χιώτικες εταιρείες έχουν ήδη φύγει, κι εμείς εδώ ζούμε την νιρβάνα μας. Το απόσπασμα του παρακάτω κειμένου είναι ενδεικτικό.... "Στόχος της εταιρείας είναι να δημιουργήσει στη συνέχεια και εργοστάσιο επεξεργασίας προϊόντων, υψηλής προστιθέμενης αξίας. Όταν γίνει και αυτό, ο Όμιλος θα έχει τον κύριο όγκο των δραστηριοτήτων του στην Αιτ/νία"
Διαβάστε όλο το άρθρο όπως δημοσιεύτηκε στο www.agriniopress.gr

ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΥΓΙΕΙΣ ΧΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠ´ ΤΟ ΝΗΣΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΙΝΗΤΡΩΝ & ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ!!!
---------------------------
Έναρξη εργασιών απ’ τον Νηρέα για το συσκευαστήριο στις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ Ξηρομέρου στον Τσαπουρνιά. Η κορυφαία παγκοσμίως εταιρεία παραγωγής, τυποποίησης και εξαγωγής μεσογειακών ειδών ιχθυοκαλλιέργειας σκοπεύει να αλλάξει ριζικά τον οικονομικό χάρτη της Αιτ/νίας

Το σχόλιο του προέδρου της ΕΑΣ Ξηρομέρου κ. Ερωτόκριτου Γαλούνη κατά τη χθεσινή παρουσίαση της μεγάλης επένδυσης του Ομίλου «Νυρεύς», δεικνύει τις πραγματικές διαστάσεις του όλου εγχειρήματος: «Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την Αιτωλοακαρνανία», είπε ο κ. Γαλούνης, που σε άλλο σημείο διευκρίνισε πως η άλλοτε καρδιά του καπνού, το Ξηρόμερο, μετατρέπεται σε καρδιά της ιχθυοκαλλιέργειας. Και πράγματι έτσι θα γίνει, αφού, όπως ο πρόεδρος του Ομίλου κ. Αριστείδης Μπέλλες επεσήμανε, ο Νηρεύς έχει πολλά και σπουδαία σχέδια για την περιοχή.

Ο Όμιλος ΝΗΡΕΥΣ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο παραγωγό και εξαγωγέα μεσογειακών ειδών ιχθυοκαλλιέργειας (τσιπούρας και λαβρακίου) παγκοσμίως με διανομή σε περισσότερες από 25 χώρες. Έχοντας ξεκινήσει το 1988 από το νησί της Χίου, η εταιρεία αναπτύχθηκε εντυπωσιακά με τολμηρές, αλλά καίριες επιχειρηματικές κινήσεις, ενώ οι μετοχές της εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο της Αθήνας το 1995. Σήμερα κατατάσσεται 50η σε Εταιρικές Πωλήσεις, 28η σε Λειτουργικά Κέρδη και 26η στα Κέρδη προ Φόρων ανάμεσα στις 500 μεγαλύτερες εταιρείες της Ελληνικής Βιομηχανίας. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 200 εκατομμύρια ευρώ (πωλήσεις). Αξίζει δε με έμφαση να τονίσουμε ότι απασχολεί σήμερα περί τους 1450 εργαζομένους, το 99% των οποίων είναι Έλληνες!

Διαθέτοντας μια πλήρως καθετοποιημένη δομή με μονάδες ιχθύων σε όλη την Ελλάδα , μεταποίησης προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας και παραγωγής ιχθυοτροφών, ο Όμιλος λειτουργεί με έμφαση στην παροχή προϊόντων υψηλής ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας, ικανοποιώντας τα πρότυπα και τις ανάγκες των πελατών του διεθνώς και στοχεύοντας στην διατήρηση μακροπρόθεσμου ορίζοντα επικοινωνίας και συνεργασίας με τους πελάτες, μετόχους και το ανθρώπινο δυναμικό του.
Η Διοίκηση της εταιρείας πιστεύει ότι μόνο μέσα από τον καθορισμό και την εφαρμογή ολοκληρωμένου επιχειρηματικού σχεδίου και στόχων με σεβασμό στην κοινωνία, το περιβάλλον και τον άνθρωπο μπορεί να διασφαλισθεί η αειφόρος ανάπτυξη των επιχειρήσεων και η ανταπόδοση των ωφελειών από την δραστηριότητά τους στο κοινωνικό σύνολο. Αυτό το ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο βρίσκει το ιδανικό πεδίο εφαρμογής του στην Αιτωλοακαρνανία και την περιοχή του Ξηρομέρου, χάρη και στην καθοριστικής σημασίας παρέμβαση του προέδρου της ΕΑΣ Ξηρομέρου κ. Ερωτόκριτου Γαλούνη, ο οποίος και ήρθε σε επαφή και συμφωνία με τη διοίκηση του Ομίλου για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της Ένωσης στην περιοχή «Τσαπουρνιάς» στο Μαχαιρά.

Με τη συμφωνία αυτή η ΕΑΣ διασφάλισε τη βιωσιμότητά της. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το ακόμη σπουδαιότερο όμως είναι πως με την εγκατάσταση στις 12.000 τ.μ. αποθήκες του εργοστασίου του Νηρέως και την παράλληλη εξαγωγική δραστηριότητα η διεκπεραίωση της οποία θα γίνεται στον ίδιο χώρο, δημιουργούνται νέες προοπτικές για την ευρύτερη περιοχή. Οι εργασίες για το συσκευαστήριο του Νηρεύς ξεκίνησαν στην πραγματικότητα στα τέλη Αυγούστου και σήμερα είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Όπως τόνισε ο κ. Μπέλλες αυτό το συσκευαστήριο θα αποτελέσει τη βάση του Ομίλου στη Δυτική Ελλάδα. Εκεί θα μεταφερθούν οι εργαζόμενοι στις ήδη λειτουργούσες μονάδες της περιοχής, ενώ θα δημιουργηθούν άμεσα 40 έως 60 νέες θέσεις εργασίας. Στόχος της εταιρείας είναι να δημιουργήσει στη συνέχεια και εργοστάσιο επεξεργασίας προϊόντων, υψηλής προστιθέμενης αξίας. Όταν γίνει και αυτό, ο Όμιλος θα έχει τον κύριο όγκο των δραστηριοτήτων του στην Αιτ/νία, όπου το ψάρι θα παράγεται, θα γίνεται φιλέτο, θα τυποποιείται και θα εξάγεται σε όλο τον κόσμο, μέσω του Πλατυγιαλίου προφανώς (όπου ο Όμιλος διατηρεί σήμερα εγκαταστάσεις), το οποίο θα αυξήσει αισθητά τη δική του δραστηριότητα.

Ο Όμιλος όμως δεν σκοπεύει να σταθεί μόνο σ’ αυτά. Ο κ. Μπέλλες ξεκάθαρα είπε ότι υπάρχουν κι άλλα σχέδια, με κυριότερο ίσως την επέκταση στις πρώτες ύλες – ιχθυοτροφές, οι εισαγωγές των οποίων φτάνουν στα 300 εκατ. ευρώ! Αν λοιπόν μέρος έστω των πρώτων υλών παραχθούν στη χώρα μας και στο νομό μας, τα οφέλη θα είναι τεράστια για την τοπική και εθνική οικονομία. Παράλληλα η εταιρεία μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες δραστηριότητες.
Ήδη έχει επενδύσει σε φωτοβολταϊκά στον Αστακό (επένδυση 6 εκατ. ευρώ). Γι’ αυτή την επένδυση και για τα όσα έχουν να κάνουν με το συσκευαστήριο, ο κ. Μπέλλες έκανε ειδική μνεία στον κ. Θύμιο Σώκο που ως νομάρχης Αιτ/νίας είχε συμβάλει τα μέγιστα στο να ξεπεραστούν εμπόδια που φάνταζαν ανυπέρβλητα. Φυσικά, ανάλογα σχόλια υπήρξαν και για τον δήμαρχο Ξηρομέρου Πυθ. Σαμαρά και για τον πρόεδρο της ΕΑΣ Ερ. Γαλούνη. Ο κ. Σαμαράς, απ’ τη δική του πλευρά, εστίασε στην καλή συνεργασία που υπάρχει με την εταιρεία και τόνισε ότι θα στηρίξει την όλη προσπάθεια όπου χρειαστεί. Ο κ. Γαλούνης συμπλήρωσε ότι πρόκειται ίσως για την μεγαλύτερη επένδυση που υλοποιείται σήμερα στην Ελλάδα…