Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

ΕΝΩΣΗ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ : Κάτι πρέπει να αλλάξει.

Έχοντας περάσει από διάφορες θέσεις ευθύνης σε μεγάλες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις,και έχοντας φοιτήσει σε τουλάχιστον δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα, είχα σχηματίσει την άποψη ότι οι μέτοχοι της εκάστοτε εταιρείας αποτελούν μέσω της Γενικής Συνέλευσης το κυρίαρχο όργανο, και τον κύριο εντολοδόχο και ελεγκτή της αποτελεσματικότητας του Διοικητικού συμβούλιου.

Η Γενική συνέλευση διορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο, και αυτό ως όργανο των μετόχων λειτουργεί, προσπαθώντας να μεγιστοποιήσει τα κέρδη και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της εταιρείας.
Όλα αυτά γίνονται και διδάσκονται στα ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και εφαρμόζονται στις εταιρείες που δραστηριούνται ανά τον κόσμο.
Παντού εκτός από εδώ, στην Χίο, στην ΈΝΩΣΗ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ (ΕΜΧ), εδώ η Γενική συνέλευση συνηθιζόταν να απαρτίζεται από αντιπροσώπους οι οποίοι είχαν πάρει το χρίσμα με διαδικασίες ορισμού, χωρίς εκλογές, και χωρίς να έχουν προηγηθεί θέσεις και επιχειρήματα.
Συνήθως η αναλογία ήταν τέτοια που οι αντιπρόσωποι ήταν σε αριθμό ανάλογοι των ποσοστών που έπαιρνε κάθε πολιτικό κόμμα στον Ν. Χίου.
Ως αποτέλεσμα, το Διοικητικό Συμβούλιο να απαρτίζεται από ισόβια μέλη, αφού κάθε φορά τα ίδια μέλη της Γενικής Συνέλευσης ψήφιζαν τα ίδια μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Φτάσαμε λοιπόν στο φαινόμενο, ένα ισόβιο καθεστωτικό Διοικητικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου έχουν μέσο όρο θητείας πάνω από 15 χρόνια, να λειτουργούν και να πράτουν σύμφωνα με τα δικά τους μέτρα και πέρα απ' τα συμφέροντα των παραγωγών.

Οι παραγωγοί απλώς νέμονται το ξεροκόμματο, φτύνοντας καθημερινά αίμα και προσπαθώντας τις κρύες νύχτες του χειμώνα να αποδείξουν ότι το ανθρώπινο μάτι είναι πιο αποτελεσματικό από το Laser.

Δεν νομίζετε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει?


Γιώργος Τούμπος