Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2007

ΠΩΣ ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ - ΑΡΘΡΟ από εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" 4/8/2000

Πολύπλοκη προσωπικότητα



«... Είντα γίνεται στη Χιό;
Στήνομεν πολύ χορό τσ' όλα τα χωριά κουνούνε τσαί τα σπίτια μας κρεμούνε.
Του νησιού μας τα θεμέλια στέκουνται με τα τσιγκέλια.
Ά βουλιάξει το καμένο το πυκνονγκατοιτσημένο.
Είντα κάμνομε λοιπό για να μη μας βρη κακό;
Πάμενε σε ξένα μέρη, πλούσιον κάμνομε κεμέρι τσ' αλαφραίνει το νησί τσαί φτηναίνει το κρασί...»
(Από το βιβλίο «Χιώτικα ανέκδοτα» του Γ. Ι. Κρόκου)
Στην αρχαία Ελλάδα εάν ζούσες με άφθαστη πολυτέλεια σού έλεγαν ότι περνάς «Χία Ζωή» και εάν μπροστά σου είχες ένα πλούσιο στρωμένο τραπέζι, τότε μιλούσαν για «Χίαι τράπεζαι». Το πέμπτο σε μέγεθος ελληνικό νησί είχε και έχει συσσωρευμένο πλούτο, όχι κατ' ανάγκην χρηματικό, συνεχίζει μια παράδοση αιώνων και προτιμά να μην «πολυακούγεται». Είναι στη φύση του Χιώτη να μην εκδηλώνεται, να προσπερνά απαρατήρητος, αλλά να ευημερεί ταυτόχρονα, να χαίρεται τη ζωή του και να δημιουργεί.
Έχει μια διαφορετική προσωπικότητα ετούτο το νησί, που είναι από τη μια πολύπλοκη και από την άλλη αντιφατική. Άλλο η Νότια Χίος και άλλο η Βόρεια. Άλλο πράγμα να είσαι εφοπλιστής, άλλο να είσαι ξωμάχος γεωργός, άλλο ναυτικός, άλλο μετανάστης επαναπατριζόμενος. Και όμως, όλοι τους οι «χαρακτήρες» μπορούν να συναντηθούν άνετα στο ίδιο τραπέζι για ένα ούζο, να έχουν «ίσο» λόγο και να ακουστούν το ίδιο προσεκτικά από τους υπόλοιπους. Δεν θα καταλάβεις εύκολα εάν ένας Χιώτης είναι πλούσιος, γιατί δεν επιδεικνύεται σχεδόν ποτέ. Ως επισκέπτης θα νιώσεις πολλές φορές αυτό το «ανέκφραστο» βλέμμα τού Χιώτη, είτε χαμογελάς είτε είσαι κατσούφης είτε λες κάτι όμορφο για το νησί είτε είσαι εκνευρισμένος. Τη «Χιώτικη λωλάδα» δεν θα τη συναντήσεις σχεδόν ποτέ... Πρώτα θα πρέπει να μάθουν «τι μέρος του λόγου είσαι» και μετά θα ανοιχτούν σιγά σιγά, αλλά ποτέ ολοκληρωτικά! Έχουν δει πολλά τα μάτια τους, είναι πολυταξιδεμένοι και έμαθαν να είναι επιφυλακτικοί και συντηρητικοί. Οι περισσότεροι ζουν άνετη ζωή, χωρίς υπερβολές και πάντα με μέτρο. Φροντίζουν πολύ για τη μόρφωση των παιδιών τους και οι ξένες γλώσσες μαθαίνονται σε πολύ μικρή ηλικία. Πιο εκδηλωτικές και κοινωνικές είναι οι γυναίκες, και εκείνες κάνουν κουμάντο στο σπίτι, είτε ο άνδρας λείπει σε ταξίδι είτε είναι παρών. Ο θεσμός της οικογένειας είναι άρρηκτος, ακόμα και στην περίπτωση που η σχέση στο ζευγάρι χαρακτηρίζεται ως χαλαρή.
Δεν είναι συνηθισμένοι στους τουρίστες οι Χιώτες, αλλά η τουριστική ανάπτυξη θεωρείται αναγκαία από τους νεωτέρους, αφού το χρήμα δεν ρέει πια άφθονο.
Καθόλου εύκολο δεν ήταν το ταξίδι μου στη Χίο, όχι μόνο γιατί το νησί είναι τεράστιο, όχι γιατί έχεις χιλιάδες πράγματα να δεις και να γευτείς, χωρίς να προλαβαίνεις, αλλά γιατί δεν ήξερα τι να πρωτοδιαλέξω! Εκείνο πάντως που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι ότι η Χίος είναι πολύ όμορφη, παραμένει αυθεντική και προσφέρει εκατοντάδες διαφορετικές επιλογές στον επισκέπτη της, γοητεύοντάς τον.