Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

"Νέα ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης ΚΟΡΑΗ: www.koraeslibrary.gr"


"Μια από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες στην Ελλάδα, εκσυγχρονίστηκε και απέκτησε νέα διεύθυνση στην ιστοσελίδα της. Πρόκειται για τη βιβλιοθήκη «Αδαμάντιου Κοραή» στη Χίο, η οποία ιδρύθηκε το 1792, ως παράρτημα της Μεγάλης Σχολής του νησιού (το σημερινό 1ο Γυμνάσιο), στην οποία δώρισε μεγάλη του συλλογή σε βιβλία ο Αδαμάντιος Κοραής, ενώ...

παράλληλα ζήτησε από τους σοφούς φιλέλληνες της Ευρώπης να στείλουν δωρεάν τα πολύτιμα έργα τους, καθώς και με τη εισφορά από την Κοινότητα μεγάλου ποσού κάθε χρόνο, αγοράζονταν νεοεκδοθέντα συγγράμματα, έφτασε να έχει πριν το 1822, τους 20.000 τόμους. Όμως όλα αυτά έγιναν στάχτη, από τους Τούρκους.

Στην προσπάθεια να ξαναδημιουργηθεί η βιβλιοθήκη, καθοριστική ήταν η συμβολή του Αδ. Κοραή που με τη διαθήκη του κληροδότησε την πολύτιμη προσωπική του βιβλιοθήκη στη Χίο, ενώ σημαντικές ήταν και οι δωρεές, άλλων Χίων όπως του πλούσιου εμπόρου από την Τεργέστη του Ιωάννη Ανδρέαδη που δώρισε 4.300 τόμους.

Χρονιά σταθμός για τη βιβλιοθήκη, ήταν το 1870, όπου δημιουργήθηκε νέο κτίριο προκειμένου να στεγάσει τους 11.000 τόμους της. Όμως ο μεγάλος σεισμός κατέστρεψε το νέο κτίριο, το οποίο κρίθηκε κατεδαφιστέο, όμως ευτυχώς η συλλογή των πολύτιμων βιβλίων δε χάθηκε.

Έτσι με τη βοήθεια των Χιωτών της διασποράς, το 1885, η βιβλιοθήκη στεγάστηκε στο σημερινό κτίριο, με τις κολώνες από Θυμιανούσικη πέτρα και το αέτωμα στην πρόσοψη.

Το 1933, η Ελληνική πολιτεία την αναγνώρισε ως ανεξάρτητη από το Γυμνάσιο με το επίσημο όνομα Δημόσια Βιβλιοθήκη Χίου Κοραή.

Σήμερα, λοιπόν, η Βιβλιοθήκη με τη μεγάλη ιστορία που περιληπτικά προαναφέραμε και την τεράστια συλλογή βιβλίων, ανακοίνωσε τη νέα διεύθυνση της ιστοσελίδα της που είναι www.koraeslibrary.gr. Η αλλαγή αυτή, έγινε προκειμένου να μπορεί η ιστοσελίδα να εντοπίζεται εύκολα από τις μηχανές αναζήτησης. "
http://odysseaschios.blogspot.com/2009/03/wwwkoraeslibrarygr.html