Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΝΩΣΗ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ

Όσο πλησιάζει η ημερομηνία εκλογής νέου Διοικητικού Συμβουλίου στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, (Ε.Μ.Χ) τόσο εντείνεται ο αγώνας των υποψηφίων και η αγωνία των μαστιχοπαραγωγών για το τι μέλλει γενέσθαι σε μια σειρά προβλημάτων που χρόνια τώρα απασχολούν τον παραγωγό.

Άποψη μου είναι ότι σήμερα η Ε.Μ.Χ μετά από μια μακρά πορεία ζυμώσεων και ανακατατάξεων βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.
Η διεθνής συγκυρία είναι δύσκολη, οι χρηματοοικονομικοί δείκτες της εμφανίζονται αρκετά επιβαρυμένοι (αυτή η επιβάρυνση θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη τους επόμενους μήνες λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης), οι παραδοσιακές αγορές (Αραβικές χώρες) βρίσκονται σε αναταραχή λόγω πολιτικών προβλημάτων, κι όλα αυτά την στιγμή που το εσωτερικό της χώρας μαστίζεται από μια πρωτοφανή οικονομική κρίση.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, και σε συνάρτηση με τις αρνητικές παραμέτρους που αναφέρονται παραπάνω, έρχεται η στιγμή που ο παραγωγός καλείται να εκλέξει τους ανθρώπους εκείνους που θα διαχειρισθούν τον ιδρώτα του.

Οι υποψήφιοι που ήδη ακούγονται είναι πολλοί, σήμερα η εφημερίδα "Πολίτης" αναφέρει ονομαστικά 6 υποψηφίους. Δεν είμαι σε θέση να κρίνω - και ούτε θέλω -, τα επαγγελματικά, οργανωτικά και συνεταιριστικά προσόντα των ανθρώπων που θα κληθούν να διαχειρισθούν τις τύχες και τον κόπο των μαστιχοπαραγωγών, μπορώ όμως με μεγάλη ευκολία να πω ότι η ΕΝΩΣΗ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ δεν μπορεί, και δεν θα πρέπει να αποτελεί εφαλτήριο πολιτικής καριέρας και πάρεργο επαγγελματικής αποκατάστασης.
Ο ιδρώτας του παραγωγού είναι ιερός. Δεν χωράει ούτε πολιτικές ούτε μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Τα υποψήφια μέλη του ΔΣ πέρα από τις σκοπιμότητες, θα κληθούν να διαχειρισθούν και μια σειρά ζητημάτων που χρήζουν τεχνοκρατικών δεξιοτήτων, σ' αυτή την περίπτωση τα λάθη και οι αστοχίες κοστίζουν ακριβά.

Στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται, με την δύσκολη οικονομική συγκυρία η Ένωση πρέπει να λειτουργήσει με σύγχρονα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με εκσυγχρονισμό του τρόπου παραγωγής, με δημιουργία υπεραξίας για τον παραγωγό, με καινοτομίες στην τυποποίηση, και πάνω απ' όλα με τρόπο που μπορεί να εξασφαλίζει στον παραγωγό ικανοποιητικό εισόδημα, σε συνδυασμό με την εισαγωγή των τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία.

Χρόνια τώρα βλέπω τους παραγωγούς να χύνουν ποτάμια ιδρώτα για να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα, χρόνια ακούω υποσχέσεις για έργα και υποδομές από την ένωση στα μαστιχοχώρια, συγχωρέστε με αλλά η πραγματικότητα στην νότια Χίο είναι διαφορετική, κι εδώ τίθενται κάποια ερωτήματα:
  • Ποιούς διευκολύνει τα κεντρικά γραφεία της Ένωσης να είναι στην χώρα?
  • Ποιούς διευκολύνει οι κεντρικές αποθήκες της Ένωσης να είναι στην χώρα?
  • Ποιά είναι η ποσόστωση στις προσλήψεις για παιδιά μαστιχοπαραγωγών?
  • Ποιά προστιθέμενη αξία καρπούται ο παραγωγός από την μεταποίηση της Μαστίχας?
  • Πόσα απ τα μέλη του προηγούμενου ΔΣ είναι μαστιχοπαραγωγοί?
Όλα αυτά κι άλλα πολλά αποτελούν ερωτήματα που χρειάζονται απάντηση.
Το προφανές είναι ότι τα χωριά στην νότια Χίο ερημώνουν και σε αυτό η Ε.Μ.Χ έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης.

Με τιμή



Γεώργιος Τούμπος