Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009

...απλές συμπτώσεις ή κάτι παραπάνω?



Αυτή την πολύ ταραγμένη περίοδο με τα γεγονότα που εξελίσονται στην Μέση Ανατολή, στην Γάζα και στο Παλαιστινιακό, δεν πρέπει να φεύγουν απ' την προσοχή μας όλα όσα εξελίσονται στην γειτονιά μας, στο Αιγαίο.
Δεδομένου του κενού εξουσίας που υπάρχει στην Κεντρική Αμερικανική σκηνή και με την μεταβάτική περίοδο ώσπου να αναλάβει τα ηνία της χώρας ο νεοεκλεγείς πρόεδρος (20 Ιανουαρίου 2009) διαδραματίζονται γεγονότα που κατά την άποψη μου γεννούν ανησυχίες.

  1. Οι γείτονες μας Τούρκοι προσπαθούν τον τελευταίο μήνα να στήσουν θερμό επεισόδιο, πότε εκδράμωντας μέχρι την 'Ανδρο, πότε βομβαρδίζοντας εικονικά το Φαρμακονήσι, πότε βάζοντας ερευνητικά πλοία να ερευνούν εντος της Ελληνικής Ζώνης Εκμετάλευσης για Πετρέλαιο, και τώρα τελευταία - χθες νομίζω - προειδοποιώντας Ελληνικό ελικόπτερο που πετούσε πάνω απ' τις Οινούσες ότι παραβιάζει Τουρκικό εναέριο χώρο.
  2. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο χθεσινό δείπνο για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρεται ρητά στον "δύστροπο γείτονα που πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε"
  3. Και τριτον και το πιο ανησυχητικό οι Ρώσοι ζητούν την άδεια μετά από 22 χρόνια τελευταία φορά ήταν το 1987) να κάνουν ναυτικές ασκήσεις με την Ναυαρχίδα τους το αεροπλανοφόρο "Ναύαρχος Κουσνετσοφ" μεταξύ των Νησιών Ρόδου - Κρήτης & Καστελόριζου. Είναι ακριβώς η ίδια περιοχή που πρόσφατα η Τουρκία προχώρησε σε έρευνες στην Ελληνική υφαλοκρυπίδα. Τι είναι αυτό που αναγκάζει τους Ρώσους να εγκαταλείψουν την περιοχή ανοικτά της Συρίας και του Ισραήλ, όπου τις τελευταίες ημέρες εκτυλλίσεται η τραγωδία της Γάζας με απρόβλεπτες συνέπειες για την ειρήνη στην Μέση Ανατολή? Άρα κάτι πολύ σημαντικότερο, ένα υψηλής πολιτικής προτεραιότητας ενδεχόμενο γεγονός 'τράβηξε' την ρωσική μοίρα στο Αιγαίο!!
Όλα αυτά δεν τα γράφουμε για να κινδυνολογήσουμε, απλώς βλέπουμε η TV να ασχολείται με θέματα όπως "το αν θα ανοίξουν τα μαγαζιά την Κυριακή ή όχι " την ώρα που στην γειτονιά μας διαδραματίζεται ένα παιχνίδι στην σκακιέρα του real politic που μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ζωή όλων μας.