Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Υποχρεωτική δήλωση των αγροτεμαχίων


Την υποχρεωτική δήλωση όλων των εκτός σχεδίου πόλεων εκτάσεων προβλέπει διάταξη που περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί εντός της επόμενης εβδομάδας.

Στόχος της ρύθμισης είναι να επεκταθεί το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων στο σύνολο της χώρας, τα ενταχθούν τα εκτός σχεδίου ακίνητα στον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων, καθώς και να ολοκληρωθεί το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.

Έτσι, το ΥΠΟΙΚ θα στείλει ηλεκτρονικό προσκλητήριο σε όσους έχουν στην κατοχή τους ακίνητα και αγροτεμάχια, τα οποία μέχρι σήμερα εξαιρούνται από τις αντικειμενικές αξίες. Σύμφωνα με τη διάταξη «φυσικά πρόσωπα, τα οποία κατά την 1-1-2013 έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού υποχρεωτική δήλωση των αγροτεμαχιώνποχρεούνται να συμπληρώσουν, τροποποιήσουν και οριστικοποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση όπως αυτή αποτυπώνεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων. Νομικά πρόσωπα τα οποία κατά την 1-1-2013 έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα υποχρεούνται σε ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων μέχρι 31-3-2013 στην οποία θα περιλαμβάνεται η περιουσιακή τους κατάσταση, όπως είναι διαμορφωμένη κατά την 31-12-2012».

Να σημειωθεί πως όσοι αποφύγουν να δηλώσουν την ιδιοκτησία τους ή προβούν σε ελλιπή ή ανακριβή δήλωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυτοτελές πρόστιμο από 117 έως 1.170 ευρώ ή σε περίπτωση που προκύπτει φόρος για τα ακίνητα προσαύξηση του οφειλόμενου φόρου κατά 1% κάθε μήνα.


Πηγή:Voria