Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

ΑΙΣΧΟΣ!!! ΔΕΝ ΥΠΕΒΑΛΑΝ ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟΑΛΛΥΛΕΓΓΥΗΣ!!!




Γκάφα ολκής, σχετικά με τις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου στη  Χίο, καταλογίζει στην κυβέρνηση ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Με αφορμή ερώτηση του ευρωβουλευτή του κόμματος κ. Νίκου Χουντή, η αξιωματική αντιπολίτευση επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση καθώς έχασε την προθεσμία (δέκα εβδομάδες μετά την καταστροφή) και δεν ζήτησε χρηματοδότηση για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις υποδομές του νησιού, μετά την πυρκαγιά το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Συνασπισμός κοινοποιεί την απάντηση του αρμοδίου Επιτρόπου κ. Γιοχάνες Χαν, στην οποία γίνεται σαφές ότι η Κομισιόν - μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης - έχει ενισχύσει άλλες πληγείσες περιοχές υπό μία προϋπόθεση : της το ζήτησαν οι κυβερνήσεις των αντίστοιχων χωρών - μελών. Απαρέγκλιτος όρος για τη ροή χρήματος, είναι βεβαίως η καταστροφή να έχει σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις για τις συνθήκες διαβίωσης, και για την οικονομική σταθερότητα της περιοχής.

«Οι αιτήσεις για οικονομική ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης πρέπει να υποβάλλονται στην Επιτροπή από τις εθνικές αρχές της πληγείσας χώρας εντός δέκα εβδομάδων από την ημερομηνία καταγραφής της πρώτης ζημιάς», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην απάντηση του Επιτρόπου, προς τον κ. Χουντή. «Η Επιτροπή δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το Ταμείο με δική της πρωτοβουλία. Εφόσον οι πυρκαγιές στη Χίο ξεκίνησαν στις 18 Αυγούστου, η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης πρέπει να είναι η 27η Οκτωβρίου. Η Επιτροπή δεν έχει λάβει αίτηση από την Ελλάδα. Ωστόσο, η παράταση της προθεσμίας δεν είναι δυνατή».

Ο κ. Χαν αναφέρει πάντως ότι έχουν ήδη δοθεί στη Γαλλία για τα νησιά Ρεουνιόν και Μαρτινίκα περίπου 19 εκατ. ευρώ, στην Πορτογαλία για τη Μαδέρα 31,2 εκατ. ευρώ, ενώ στην παρούσα φάση αξιολογείται αίτηση της Ισπανίας για πυρκαγιές στα Κανάρια νησιά.


Η ερώτηση του Νίκου Χουντή και η απάντηση του Γιοχάνες Χαν

Η ερώτηση του Νίκου Χουντή
Εντύπωση προκαλεί η απάντηση της Επιτροπής σε ερώτημά μου (Ε-007655/2012) σχετικά με την πυρκαγιά στο νησί της Χίου τον περασμένο Αύγουστο. Συγκεκριμένα, πουθενά στην απάντησή της δεν γίνεται λόγος για τη δυνατότητα των ελληνικών αρχών να επικαλεστούν το άρθρο 2 του κανονισμού 2012/2002, περί ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης, όπου αναφέρεται ότι «Υπό εξαιρετικές περιστάσεις, ακόμα και όταν δεν πληρούνται τα ποσοτικά κριτήρια που ορίζονται στο πρώτο εδάφιο, μια περιοχή μπορεί επίσης να απολαύει ενίσχυσης από το ταμείο, εφόσον η εν λόγω περιοχή επλήγη από τεράστια καταστροφή, ιδίως φυσική, που έπληξε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της και είχε σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις για τις συνθήκες διαβίωσης και για την οικονομική σταθερότητα της περιοχής. Η πλήρης ετήσια ενίσχυση, δυνάμει του παρόντος εδαφίου, περιορίζεται, κατ' ανώτατο όριο, στο 7,5 % του ετήσιου διαθέσιμου ποσού του ταμείου. Ιδιαίτερη προσοχή δίδεται στις απομακρυσμένες ή απομονωμένες περιοχές, όπως οι νησιωτικές και οι εξόχως απόμακρες…».
Με βάση το ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:
Δεν εμπίπτει, υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις, η περίπτωση της Χίου στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2012/2002 για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης; Εάν ναι, υπάρχει ακόμη προθεσμία υποβολής αιτήματος από την ελληνική κυβέρνηση; Αν όχι, τι άλλο θα πρέπει να συμβεί σε ένα τέτοιο νησί για να ενταχθεί στον εν λόγω κανονισμό;
Υπάρχουν περιπτώσεις φυσικών καταστροφών σε «απομακρυσμένες ή απομονωμένες περιοχές» που να έχει γίνει χρήση του ανωτέρω κανονισμού και ιδιαίτερα της τελευταίας παραγράφου του άρθρου 2 του 2012/2002; Ποιες είναι αυτές;
Η απάντηση Johanes Hahn:

Οι αιτήσεις για οικονομική ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης πρέπει να υποβάλλονται στην Επιτροπή από τις εθνικές αρχές της πληγείσας χώρας εντός δέκα εβδομάδων από την ημερομηνία καταγραφής της πρώτης ζημιάς. Η Επιτροπή δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το Ταμείο με δική της πρωτοβουλία. Αν οι πυρκαγιές στη Χίο ξεκίνησαν στις 18 Αυγούστου, η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης πρέπει να είναι η 27η Οκτωβρίου. Η Επιτροπή δεν έχει λάβει αίτηση από την Ελλάδα σχετικά με τις πυρκαγιές στη Χίο· ωστόσο, η παράταση της προθεσμίας δεν είναι δυνατή. Σύμφωνα με το κριτήριο της αποκαλούμενης τεράστιας καταστροφής μιας περιοχής, στο οποίο αναφέρεται ο κ. βουλευτής, μόνο εάν πληρούνταν οι προϋποθέσεις για την έκτακτη κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης θα μπορούσαν αυτές να αξιολογηθούν βάσει των λεπτομερών στοιχείων της αίτησης. Οι επιδοτήσεις από το Ταμείο Αλληλεγγύης μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις επειγουσών ενεργειών στις οποίες έχουν προβεί οι δημόσιες αρχές. Ιδιωτικές απώλειες, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της γεωργίας, δεν αποζημιώνονται.
Από τη σύσταση του Ταμείου Αλληλεγγύης το 2002, τρεις επιδοτήσεις έχουν καταβληθεί για καταστροφές σε απομακρυσμένες ή απομονωμένες περιοχές, όπως οι νησιωτικές και οι εξόχως απόκεντρες: Γαλλία/ Ρεϋνιόν (κυκλώνας Gamède 2007, οικονομική ενίσχυση 5 290 εκατομμύρια ευρώ), Γαλλία/Μαρτινίκα (τροπική καταιγίδα Dean 2007, 12 780 εκατομμύρια ευρώ), Πορτογαλία/Μαδέρα (πλημμύρες 2010,31 256 εκατομμύρια ευρώ). Μία άλλη αίτηση από την Ισπανία σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές στα Κανάρια νησιά βρίσκεται επί του παρόντος υπό αξιολόγηση.

Πηγή : http://www.tovima.gr/