Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Οι θύτες και τα θύματα...




Έγινε χθές στο Πυργί, η Συνέλευση και το συλλαλητήριο για τα βοσκοτόπια. Η απόφαση που πάρθηκε ήταν να επισκεφτούμε τον βοσκό και να συζητήσουμε μαζί του το πρόβλημα, έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση.

Γύρω στις 6 το απόγευμα γύρω στα 50 άτομα πήγαμε στο Κακό Λαγκάδι στα Δότια, βρήκαμε τον βοσκό, και εκεί συζητήσαμε και καταλήξαμε στο κοινό συμπέρασμα ότι επιτέλους και για τους Κτηνοτρόφους και για τους Μαστιχοπαραγωγούς τα προβλήματα είναι κοινά.

Έναι καιρός (έχουμε αργήσει μάλιστα) να οριοθετηθούν βοσκοτόπια στις περιοχές εκείνες που είναι πρόσφορες για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, και όχι κάθε φορά τσαπατσούλικα και άρπα κόλα, να οριοθετούν βοσκότοπους πάνω σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

---------------------------------------------

Μετά την συνέλευση του Συνεταιρισμού Μαστιχοπαραγωγών Πυργίου, οι αρμόδιοι για την κτηνοτροφία στην Χίο, μας διαβεβαίωσαν ότι οι βοσκότοποι που θα δοθούν σε κτηνοτρόφους θα είναι μόνο αυτοί που δεν θα επηρεάζουν την καλλιέργεια μαστίχας, και δεν θα έχουν καεί από την καλοκαιρινή φωτιά.
Εμείς τους πιστέψαμε, και θεωρήσαμε ότι μπορούμε να βασιστούμε στα λόγια και στις υποσχέσεις τους.
Χθες το απόγευμα, οι κάτοικοι του χωριού είδαν εμβρόντητοι τα πρώτα κοπάδια, να κατεβαίνουν για να βοσκήσουν σε περιοχές που είτε είναι καμένες, είτε αποτελούν βασικές περιοχές παραγωγής μαστίχας. Για παράδειγμα χθες ο Τζίκας με κοντά στα 1000 αιγοπρόβατα και με κατεύθυνση το "Κακό Λαγκάδι" στα Δότια, σταματήθηκε από Πυργούσους, οι οποίοι κάλεσαν την αστυνομία.
Δυστυχώς εμείς αφού δεν μας προστατεύει κανείς, θα πρέπει να προστατευτούμε μόνοι μας.

Πλέον δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν αρμόδιοι που έχουν την ικανότητα, και την βούληση να εφαρμόσουν αυτά που προβλέπονται και να οριοθετήσουν βοσκοτόπια.
Γι' αυτό τον λόγο, σήμερα στις 17:00 στην πλατεία του Πυργίου, θα κάνουμε Γενική Συνέλευση των κατοίκων, και θα κλείσουμε συμβολικά τον δρόμο Χίου Μεστών στο ύψος του Κέντρου Υγείας Πυργίου.

Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Πυργίου
ΔΣ του Συνεταιρισμού Μαστιχοπαραγωγών Πυργίου.