Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ : Ο επιμένων εγγράφει υποθήκες

Του Σταυρου Λυγερου

Καθημερινή 17/7/2009

Εχοντας από την πείρα τους πεισθεί ότι η Αθήνα δεν θα αντιδράσει, οι Τούρκοι στέλνουν τα μαχητικά τους πάνω από το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι και τους Φούρνους με σκοπό τη δημιουργία τετελεσμένων, που θα αμφισβητήσουν εμπράκτως την ελληνική κυριαρχία των τριών αυτών κατοικημένων νησιών. Είναι πάγια τακτική της, άλλωστε, να εγείρει μονομερείς επεκτατικές διεκδικήσεις και στη συνέχεια να καλεί την Αθήνα να διαπραγματευθεί, δηλαδή να μοιράσει τα ελληνικά δικαιώματα.

Οσοι αποδίδουν αυτές τις προκλήσεις σε τουρκικές συγκυριακές σκοπιμότητες βλέπουν τη μία μόνο όψη του νομίσματος. Η άλλη και σημαντικότερη είναι πως εντάσσονται σ’ ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό. Στις 29/1/1996 η Αγκυρα είχε ονομαστικά συμπεριλάβει τα τρία αυτά νησιά (μαζί με την Ψέριμο) στην ίδια κατηγορία με τα Iμια. Λίγες ημέρες αργότερα (3/2/1996), η τότε πρωθυπουργός Τσιλέρ είχε δηλώσει ότι θα φέρει στη διεθνή σκηνή το καθεστώς 1.000 περίπου νησίδων, που αποτελούν τουρκικό έδαφος! Η δήλωσή της εκείνες τις ημέρες στη «Χουριέτ» είναι αποκαλυπτική: «Μέχρι τώρα η Τουρκία υποσυνείδητα αποδεχόταν ότι τα νησιά αυτά έμπρακτα ανήκουν στην Ελλάδα. Εμείς θα το αλλάξουμε αυτό».

Πρόσθετη απόδειξη είναι ότι οι Τούρκοι δεν προβάλλουν το επιχείρημα ότι οι παραβιάσεις έγιναν λόγω στενότητας του διεθνούς εναερίου χώρου. Αντιθέτως, ισχυρίζονται ότι τα προαναφερθέντα νησιά είναι δικά τους, τα οποία η Ελλάδα έχει καταχρηστικά ιδιοποιηθεί. Στο πλαίσιο αυτό, τουρκικά πολεμικά σκάφη αγκυροβολούν σε απόμερους όρμους αυτών των νησιών. Οταν οι Ελληνες τους ζητάνε να απομακρυνθούν, οι Τούρκοι απαντούν ότι πρέπει να φύγουν τα ελληνικά σκάφη ή τα ελικόπτερα, επειδή παραβιάζουν την τουρκική κυριαρχία!

Αν και θεωρητικά η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σ’ όλες τις νησίδες, που δεν αναφέρονται ονομαστικά στις συνθήκες, απέφυγε να προωθήσει εμπράκτως την αμφισβήτησή της μαζικά. Το 1996, έστησε μια κρίση και επέτυχε το «γκριζάρισμα» των Ιμίων, δημιουργώντας ένα προηγούμενο. Σ’ αυτό πατάει τώρα για να επαναλάβει το ίδιο και σε κατοικημένες νησίδες. Στόχος της δεν είναι αυτές καθ’ αυτές οι νησίδες, αλλά να μετατρέψει το Αιγαίο σε «γκρίζα ζώνη». Ολα αυτά τα χρόνια, άλλωστε, έχει καταφέρει να καλλιεργήσει διεθνώς την εντύπωση πως πρόκειται τουλάχιστον για προβληματική περιοχή.

Απόδειξη της επιτυχίας των Τούρκων είναι ότι προ μηνών κυβέρνηση και στρατιωτική ηγεσία προσπάθησαν να αποτρέψουν την επίσκεψη Παπούλια στο Αγαθονήσι. Εφθασαν στο σημείο να υπαινιχθούν ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλειά του! Κι όλα αυτά, επειδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να μεταβεί σε τμήμα της ελληνικής επικράτειας. Κλασικό παράδειγμα αδρανοποίησης κυριαρχικών δικαιωμάτων, λόγω φοβικού συνδρόμου.