Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ : ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ!!



Για πρώτη φορά, κορυφαίοι ειδικοί μελέτησαν 22.000

επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και έβγαλαν έγκυρα συμπεράσματα για τη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και τον καρκίνο.

Χάρη στην επανάληψη, το έχουμε πλέον εμπεδώσει. Πρέπει να τρώμε πέντε φρούτα και λαχανικά την ημέρα. Και να αποφεύγουμε τα υπερβολικά λιπαρά, γλυκά και αλατισμένα προϊόντα. Ο στόχος είναι να αποφύγουμε τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τους καρκίνους. Τριάντα στους εκατό από τους τελευταίους ευνοούνται από τη διατροφή μας. Όμως ποια ακριβώς είναι τα τρόφιμα που πρέπει να καταργήσουμε από το πιάτο μας και ποια είναι αυτά προς τα οποία πρέπει να στραφούμε; Για πρώτη φορά, 22 καρκινολόγοι, διατροφολόγοι, επιδημιολόγοι και επιστήμονες της βιοστατιστικής, όλοι κορυφαίοι στον τομέα τους, απαντούν στο ερώτημα αυτό. Εντεταλμένοι από το Γαλλικό Παγκόσμιο Ίδρυμα Αντικαρκινικής Έρευνας και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο, τη μεγαλύτερη αμερικανική αντικαρκινική ερευνητική υπηρεσία, οι ειδικοί αυτοί πέρασαν από κόσκινο 22.000 επιστημονικές έρευνες για να κρατήσουν μόνον 7.000 από αυτές, τις οποίες έκριναν τις καλύτερες όσον αφορά τη σχέση καρκίνου- διατροφής. Έπειτα από δουλειά πέντε ετών, η έκθεσή τους (δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα www. fmrc.fr) αποκαλύπτει ποια τροφή ή ποιο ποτό επιδρά σε ποιο τύπο καρκίνου, για καλό ή για κακό. Τι πρέπει να τρώμε για να αποφύγουμε τον καρκίνο του πνεύμονα; Κρεμμύδια, μπρόκολα, οτιδήποτε περιέχει κουερσετίνη, ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες και να πίνουμε πράσινο τσάι. Καταναλώνοντας πολύ βούτυρο ή πίνοντας τακτικά νερό της βρύσης υπερβολικά επιβαρημένο με αρσενικό έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα. Μαθαίνουμε επίσης ότι το σκόρδο δεν διώχνει μόνο τους βρικόλακες, αλλά κρατάει μακριά και τον καρκίνο στο παχύ έντερο και το κόλον· ότι τα καρότα προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ή ότι τρώγοντας πράσα ή πιπεριές προστατευόμαστε από καρκίνους του στόματος, του οισοφάγου, του στομάχου και του πνεύμονα.


Το κόκκινο κρέας. Αντιθέτως οι λάτρεις της μπριζόλας πρέπει να κάνουν λίγο κράτει, διότι αλλιώς θα αυξηθεί «σίγουρα» ο κίνδυνος να παρουσιάσουν καρκίνο στο κόλον και το απευθυσμένο, και «πιθανόν» στους πνεύμονες. Και τα λουκάνικα ή το ζαμπόν μάς κάνουν πιο εύκολους στόχους του καρκίνου του οισοφάγου ή του προστάτη.
Πιο εντυπωσιακός είναι ο καταστροφικός ρόλος μιας διατροφής υπερβολικά πλούσιας σε ασβέστιο. Όσο περισσότερο καταναλώνουμε γαλακτοκομικά προϊόντα τόσο περισσότερο κινδυνεύουμε να αναπτύξουμε καρκίνο του προστάτη (ώς και τρεις φορές περισσότερο απ΄ ό,τι κάποιος που δεν καταναλώνει υπερβολικά γαλακτοκομικά).
Στις συστάσεις τους, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρέπει «να είμαστε όσο γίνεται πιο αδύνατοι», επειδή αυτό είναι «ένα από τα κύρια μέσα προστασίας από τον καρκίνο».

Συμβουλεύουν επίσης να περπατάμε τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα ως μέτρο πρόληψης.

Όσο για τα διατροφικά συμπληρώματα, μαθαίνουμε ότι δεν λειτουργούν. Δεν χρησιμεύει σε τίποτε να καταπίνουμε σε αμπούλες τα θρεπτικά στοιχεία που χρειαζόμαστε, αλλά πρέπει να τα αναζητούμε απευθείας στο πιάτο μας.

Εφημερίδα "Τα ΝΕΑ" 22/2/2007