Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Γκρίζα πυρά στα «Μαύρα Βόλια»


Μία από τις πιο όμορφες παραλίες στη Χίο, γνωστή σε όλη την Ελλάδα, είναι τα «Μαύρα Βόλια» στον Εμπορειό της Χίου. Και όμως, λόγω του ότι ένα τμήμα της περιοχής που ανήκει στον Δήμο Μαστιχοχωρίων έμεινε εκτός Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου, στον λόφο πάνω από την παραλία κτίζεται σπίτι.

Το πρώτο σπίτι φτιάχνεται. Επονται ακόμα τέσσερις οικοδομέςΤο πρώτο σπίτι φτιάχνεται. Επονται ακόμα τέσσερις οικοδομέςΣύμφωνα μάλιστα με την καταγγελία του Συλλόγου Οικολογίας και Περιβάλλοντος του νησιού, θα ακολουθήσουν ακόμα 4 οικοδομές, αφού έχουν λάβει όλες τις απαιτούμενες άδειες.

Αφήνοντας ερωτηματικά για το πώς έμεινε εκτός ΖΟΕ η συγκεκριμένη περιοχή, που η χρήση της αλλάζει την εικόνα της περιοχής, ο Σύλλογος Οικολογίας ζητά να δοθεί στη δημοσιότητα η τότε εισήγηση της Κ' Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων για την κήρυξη της συγκεκριμένης περιοχής σε ΖΟΕ .

Και αυτό γιατί, όπως αναφέρει, η περιοχή έχει τεράστια σημασία και από αρχαιολογικής πλευράς. Φέρει τη μοναδική μαρτυρία της πορείας του ανθρώπου πάνω στο νησί της Χίου από την 6η π.Χ. χιλιετία. Οι ανασκαφές της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής, το 1952-1953, και η ανακάλυψη τάφου της πρώιμης εποχής του χαλκού συγκλόνισε σε παγκόσμια κλίμακα τον επιστημονικό κόσμο.

Παράλληλα τα «Μαύρα Βόλια» φέρουν και τη μαρτυρία ενός μοναδικού γεωλογικού φαινομένου: την ύπαρξη λάβας, διαφορετικής σύστασης, από δύο ηφαίστεια, τα οποία βρίσκονταν σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο (δύο χιλιόμετρα). Τα βράχια και τα πετρώματα το μαρτυρούν.

«Φανταστείτε τώρα τον λόφο κτισμένο με κτίσματα σαν αυτό και με δρόμους όπως έγινε στο συγκεκριμένο...», σημειώνει ο Σύλλογος Οικολογίας και Περιβάλλοντος, που ζητά από τη Δημοτική Αρχή Μαστιχοχωρίων και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να επέμβουν σταματώντας την οικοδόμηση της περιοχής, στηλιτεύοντας τη μέχρι τώρα αδράνεια με τα λόγια του αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη:

«Μ' αυτά τα ιερά της ευσέβειας ενός πανάρχαιου λαού είναι για πάντα χαμένα. Κι αυτό γιατί; Γιατί στην ιεραρχία των δημοσίων υπηρεσιών φαίνεται περάσανε άτομα ανιστόρητα, άνθρωποι απαίδευτοι και αντιπνευματικοί...».