Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

Ο cpt Παν.Τσάκος ιδρύει το διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης

Ένα όνειρο ζωής κάνει πραγματικότητα ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος. Πρόκειται για τη δημιουργία του διεθνούς <Κέντρου Ναυτικής Έρευνας και Παράδοση-Μαρία Τσάκος>. Το Κέντρο θα στεγαστεί σε ένα από τα σημαντικότερα αρχοντικά που βρίσκονται στο λιμάνι της Χίου και έχει κτιστεί τα 1888.
Το αρχοντικό αγόρασε πρόσφατα ο καπετάν Παναγιώτης από την οικογένεια Παπαστράτου και ήδη έχει αρχίσει η ανακαίνισή του , η οποία θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια.
Επισκεφθήκαμε, χθες, το αρχοντικό μαζί με τον καπετάν Παναγιώτη και την κόρη του Μαρία, στο πλαίσιο της επίσκεψής μας στο νησί για τον εορτασμό των 30 χρόνων του Ιδρύματος <Μαρίας Τσάκου>. Μαζί μας ήταν και η πρόεδρος της Εθνικής Πινακοθήκης, κα Πλάκα-Λαμπράκη.
«Θέλω να τεθούν σωστά οι βάσεις στην προσπάθεια αυτή» επεσήμανε ο καπετάν Παναγιώτης στο Marines.gr και υπογράμμισε: <Θα πρέπει να γίνει το Διεθνές Κέντρο Ναυτιλίας του κόσμου ολόκληρου. Αυτό το ίδρυμα έχει ήδη τύχη της παγκόσμιας αναγνώρισης. Αναγνωρίστηκε από τον ΙΜΟ, από όλους τους ναυτιλιακούς οργανισμούς και φορείς. Αλλά και στην Ελλάδα το έχουν αγκαλιάσει, άνθρωποι της ναυτιλίας, πανεπιστημιακοί, ακαδημαϊκοί, επιστήμονες που είναι έτοιμοι να το αγκαλιάσουν. Αυτό και το Ίδρυμα Τσάκος στην Ουρουγουάη αποτελούν το όνειρο της ζωής μου.> και κατέληξε:
<Αν δεν πεινάσει η οικογένειά μου, τόσο το Ίδρυμα όσο και το Ναυτιλιακό Κέντρο δε θα μείνουν ποτέ δίχως χρήματα. Θα καλύπτονται πάντα οι ανάγκες τους όποιες και αν είναι>.

Το αρχοντικό

«Ήταν κρίμα να αφήσουμε να καταρρεύσει ένα τέτοιο κτήριο που αποτελεί πολιτισμική κληρονομιά για το νησί μας> επεσήμανε στο Marinews.gr ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος.
Το αρχοντικό κτίστηκε το 1888 από τον μεγαλέμπορο και τραπεζίτη, Θεοδόσιο Ζυγομαλά. Έχει κτιστεί με επιρροές και τάσεις από την Ευρώπη παρά το γεγονός ότι την εποχή εκείνη το νησί ήταν υπό τουρκικό ζυγό. Ξεχωρίζει το ιωνικό προπύλιο που είναι κτισμένο από μάρμαρο Πεντέλης. Μάλιστα το έκτισε ένας τεχνίτης φυγόδικος από την…ελεύθερη Ελλάδα που βρέθηκε στην τουρκοκρατούμενη, εκείνη την εποχή, Χίο.
Το αρχοντικό το αγόρασε το 1916 ο Μιχάλης Λιβανός. Το 1947 ο Γιώργος Λιβανός το έδωσε προίκα στην Ευγενία Λιβανού και πέρασε στην οικογένεια Παπαστράτου για να καταλήξει στον Παναγιώτη Τσάκο.

Πηγή : Marinews