Απευθύνουν έκκληση σε κυβερνήσεις για δραστική μείωση των ορίων εκπομπών ακτινοβολίας
Του Γιαννη Ελαφρου
Ενα ευδιάκριτο σήμα κινδύνου εκπέμπει η επιστημονική κοινότητα για τις πιθανές βλαβερές συνέπειες στην υγεία από τη χρήση της κινητής τηλεφωνίας αλλά και των άλλων πηγών μη ιονίζουσας ακτινοβολίας. Και παράλληλα, επείγουσα έκκληση στις κυβερνήσεις και στους διεθνείς οργανισμούς να προχωρήσουν σε δραστική μείωση των ορίων εκπομπής ακτινοβολίας, απευθύνουν διακεκριμένοι επιστήμονες και ανεξάρτητοι ερευνητές από πολλές χώρες. Την ίδια ώρα, πάνω από δύο δισεκατομμύρια χρήστες κινητών τηλεφώνων σε όλο τον κόσμο (σε 3,3 δισεκατομμύρια υπολογίζονται οι εν ενεργεία συσκευές - στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια οι συνδέσεις), συμμετέχουν σαν «πειραματόζωα» στο πιο μεγάλο πείραμα στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Βαθιά αίσθηση προκάλεσε η Εκθεση 2007, του BioInitiative Working Group, μιας επιστημονικής επιτροπής αποτελούμενης από διακεκριμένους επιστήμονες από τις ΗΠΑ, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, τη Βρετανία, τη Σουηδία, την Αυστρία και την Κίνα. Σε ένα αναλυτικό επιστημονικό ντοκουμέντο 600 σελίδων παρέχεται επιστημονική τεκμηρίωση, βασισμένη σε περισσότερες από 2.000 επιστημονικές μελέτες απ' όλο τον κόσμο, για το γεγονός «ότι υπάρχουν αρνητικές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία από την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ακόμα και όταν αυτή είναι εκατοντάδες ή και χιλιάδες φορές κάτω από τα επίσημα όρια της Ευρώπης και των ΗΠΑ».
«Δεν είναι γνωστά όλα γύρω από τις επιπτώσεις της κινητής τηλεφωνίας και γενικότερα της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας», τονίζει η Bionitiative Report. «Αυτό που είναι καθαρό είναι ότι τα σημερινά όρια προστασίας της δημόσιας υγείας είναι χιλιάδες φορές πιο επιεική από το αναγκαίο. Απαιτούνται αλλαγές».
«Το business as usual είναι απαράδεκτο», υπογραμμίζει ο δρ David Carpenter, διευθυντής του Ινστιτούτου Υγείας και Περιβάλλοντος του πανεπιστημίου του Ολμπανι, στη Νέα Υόρκη, και εκ των συντακτών της Εκθεσης. Στη Μεγάλη Βρετανία παραδόθηκε επίσημα το BioInitiative Report στον πρωθυπουργό, ενώ όλες οι κυβερνήσεις, τα Κοινοβούλια και οι επιστημονικοί οργανισμοί πρέπει να πάρουν θέση. «Δεν θεωρούμε ασφαλή τα ισχύοντα Ορια Αποδεκτής Εκθεσης, που θεσπίζονται κυρίως με βάση οικονομικά - πολιτικά κίνητρα και όχι όπως θα έπρεπε με επιστημονικά κριτήρια των πρόσφατων ερευνών», τονίζει στην «Κ» ο κ. Λουκάς Μαργαρίτης, καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει έρευνα που δείχνει σοβαρές βιολογικές επιδράσεις των κινητών τηλεφώνων σε έντομα. Τα όρια που θέσπισε η Ελλάδα το 2006 για τις εκπομπές των κεραιών κινητής τηλεφωνίας είναι λίγο αυστηρότερα από εκείνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, αλλά «ευρίσκονται επάνω από τα αυστηρότερα όρια που ισχύουν σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα της γειτονικής μας Ιταλίας και της Ρωσίας, όπου από την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης έχουν μελετήσει έγκαιρα τις μη θερμικές επιπτώσεις της ακτινοβολίας. Απευθύνουμε έκκληση για μείωση των ορίων στα επίπεδα του Σάλτσμπουργκ (0,2 V/m-βολτ ανά μέτρο). Σήμερα, η μία χώρα μετά την άλλη τροποποιεί τα όρια προς τα κάτω. Το Βέλγιο αποφάσισε τον Φεβρουάριο του 2007 να θέσει άμεσα όριο τα 3 V/m, με στόχο το 0,6 V/m».
Συμβουλές για τους χρήστες
- Oxι πάνω από 1’ .Μειώνουμε τη χρήση κινητού τηλεφώνου όσο είναι δυνατόν. Οχι συνομιλίες πάνω από ένα λεπτό.
- Οχι χρήση κινητού από παιδιά.
- Eιδικές συσκευές
- Χρησιμοποιούμε πάντα στις συνομιλίες μας hands free ή bluetooth. Ακόμα και τότε όμως το κινητό δεν πρέπει να είναι σε επαφή με το σώμα. Πρέπει να είναι σε απόσταση τουλάχιστον 40 εκατοστών από το σώμα μας. Καθώς αυτό δεν είναι δυνατό πάντα, έχουν σχεδιαστεί ειδικές θήκες, μία μάλιστα από τον Τομέα Κυτταρικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (http://kyttariki.biol.uoa.gr)
- Οχι στο αυτί
- Εάν δεν έχουμε πάνω μας hands free ή bluetooth δεν «κολλάμε» τη συσκευή πάνω στο αυτί μας, εναλλάσσουμε πλευρά και χρησιμοποιούμε το μεγάφωνο που έχουν αρκετά τηλέφωνα.
- Οχι στο αυτοκίνητο
- Ελαχιστοποιούμε τη χρήση κινητού μέσα στο αυτοκίνητο, εκτός εάν έχουμε ειδική κεραία, γιατί δεχόμαστε ακτινοβολία από κάθε σημείο του αμαξώματος. Μια εναλλακτική λύση είναι η συνομιλία με hands free ή bluetooth, τοποθετώντας όμως το κινητό σε ειδική θήκη που «βλέπει» προς τα έξω, διοχετεύοντας την ακτινοβολία εκτός του οχήματος.
- Οχι σε υπόγεια
Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε το κινητό σε υπόγεια, κλειστούς χώρους, ασανσέρ και γενικά όπου το σήμα είναι εξαιρετικά μικρό. Στην περίπτωση αυτή το κινητό μας εκπέμπει με μέγιστη ισχύ. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε ανοικτούς χώρους της υπαίθρου, όπου η κεραία βάσης είναι πολύ μακριά ή δεν έχει καλή οπτική επαφή. Απ’ αυτή την άποψη είμαστε πολύ προσεκτικοί στη χρήση του κινητού μέσα στα σπίτια (ειδικά στα εσωτερικά δωμάτια).
Πηγή : Εφημερίδα "Καθημερινή" 3/2/2008
2 comments:
Μπράβο καλή δουλειά
Οι Κίνδυνοι των Κινητών Τηλεφώνων
του Δημήτρη Κελεπούρη
Οι κίνδυνοι για την υγεία που παρουσιάζουν τα κινητά τηλέφωνα και οι παράγοντες που τους επηρεάζουν.
Από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας τα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας διευκολύνοντας αρκετά τη ζωή μας, ωστόσο, πόσο επικίνδυνα μπορεί να είναι για την υγεία μας;
«Δεν ξέρω πόσο επικίνδυνα μπορεί να είναι, φαντάζομαι, όμως, ότι επειδή λειτουργούν με κάποια ακτινοβολία, οπωσδήποτε κάπως την επηρεάζουν» , επισημαίνει η κ. Κυριακή Μυσκάκη, φυσιοθεραπεύτρια του Θεαγένειου Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Είναι γεγονός ότι με βάση το μέχρι σήμερα απολογισμό πολλών επιστημονικών ερευνών, δεν υπάρχουν αποδείξεις για επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, με την προϋπόθεση ότι η χρήση των κινητών τηλεφώνων δεν υπερβαίνει τις προτεινόμενες διεθνείς αναγνωρισμένες οδηγίες. Οι οδηγίες αυτές, περισσότερο γνωστές ως τιμές S . A . R , αναγράφονται στο manual που συνοδεύει κάθε συσκευή, με σκοπό να τις γνωρίζει ο χρήστης. Όμως χρειάζεται προσοχή. Τα αποτελέσματα αυτά δεν πρέπει να μας εφησυχάσουν. Άλλωστε, ακόμη και οι ίδιες οι κατασκευάστριες εταιρίες κινητών τηλεφώνων προτείνουν την προμήθεια ακουστικών hands free ή bluetooth , αν πρόκειται να γίνει εκτεταμένη χρήση του κινητού. Όσο για τα παιδιά, σ' αυτά η χρήση των κινητών θα πρέπει να είναι πολύ λιγότερη, επειδή είναι περισσότερο ευαίσθητα σε σύγκριση με τους ενήλικες.
«Από την πλευρά μου και από όσα γνωρίζω, κάποιες μελέτες που «παίζουν» αυτή τη στιγμή λένε για ραδιενέργειες, λένε για καρκίνους, λένε για διάφορα τέτοια πράγματα», αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος Λεβεντάκος, φοιτητής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι επιπτώσεις εξαρτώνται από το είδος του κινητού, από την τιμή S . A . R , τη διάρκεια και τη συχνότητα της συνομιλίας, τη συνολική διάρκεια χρήσης του κινητού σε χρόνια, την ισχύ της εκπομπής και τον τρόπο χρήσης της συσκευής. Οι μελέτες έδειξαν μείωση της γονιμότητας, επιτάχυνση της γήρανσης, ανωμαλία στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και ενδεχόμενη καρκινογένεση. Η παρατεταμένη χρήση του κινητού μπορεί να προκαλέσει επίσης βλάβες στον εγκέφαλο: πονοκεφάλους, κόπωση, απώλεια μνήμης, νευρολογικές διαταραχές, έλλειψη συγκέντρωσης, αϋπνίες και περιπτώσεις καλοήθους όγκου του ακουστικού νεύρου. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία θεωρείται ακόμη ικανή να επηρεάζει την ικανότητα λήψης γρήγορων αποφάσεων. Οι βλάβες αυτές επηρεάζουν ακόμη περισσότερο τον εγκέφαλο των εφήβων, πόσο μάλλον των παιδιών, οι οποίοι κάνουν αυξανόμενη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Μία πρόσφατη έρευνα κατέδειξε ότι μόλις δύο λεπτά ομιλίας στο κινητό μας τηλέφωνο επαρκούν για να αλλοιώσουν την εγκεφαλική λειτουργία έως και μία ώρα μετά. Πάντως, τα κινητά τηλέφωνα ευθύνονται, σύμφωνα με έρευνες στο εξωτερικό, για την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων, αφού αποτελούν τον κορυφαίο παράγοντα εκδήλωσης απροσεξίας στους οδηγούς.
Όπως και να έχουν τα δεδομένα για τις επιπτώσεις της χρήσης των κινητών τηλεφώνων στην υγεία μας, είναι καλό να προσέχει ο καθένας από μας πώς τα χρησιμοποιεί, αν και ότι κι αν προταθεί από τους ειδικούς μάλλον είναι ανώφελο, αφού φαίνεται ότι είμαστε τόσο εξαρτημένοι από αυτά που δεν υπάρχει περίπτωση κανένας να παραδειγματιστεί από κανέναν.
τα συμπεράσματα δικά σας.
Δημοσίευση σχολίου